Træ kan males forskelligt

Selv om terrassen måske kan betragtes som et “tilbehør” til huset, så er den stadig en vigtig del af husets udtryk. Ofte er den lavet af træ, og det skal behandles med jævne mellemrum, så træet bevares, og terrassen vedvarende vil være smuk at se på. Træ, der behandles på den rigtige måde, ældes med ynde og bliver smukkere med alderen, mens træ, der ikke behandles godt, får et trist og kedeligt udtryk – ud over, at det heller ikke holder så længe, som det ellers ville kunne.

Oliering, lasurmaling eller kiselmaling

Tre former for behandling er meget almindelige i forbindelse med udendørs træ – hvis man ikke vælger en helt traditionelt behandling med et træbeskyttelsesmiddel.

Den ene metode er en oliebehandlingman giver træet en omgang med træolie, som forhindrer, at træet tørrer ud eller revner. Olien er også med til at gøre træet modstandsdygtigt og vandafvisende, sådan at den løbende vedligeholdelse bliver nemmere. Vælger du oliebehandling, skal du efterbehandle hvert år, efter at du har skrubbet den gamle olie af med en stiv børste.

Kiselbehandling

Kiselbehandling er den mest holdbare af de tremetoder. Den kan holde i op til ti år, men skal gennemføres i flere trin, så det er en lidt mere omstændeligt behandling. Kiselbehandling giver en smuk, sølvfarvet overflade og bleger også terrassebrædderne. Det er en klassisk og smukt behandling af træ.

Lasurmaling

Lasurmaling er en metode, som er blevet stadig mere populær. Også den holder længere end den rene oliebehandling – op til fem år, dog skal du årligt gå terrassen igennem. Lasurmaling indeholder et pigment, som betyder, at malingen beskytter bedre mod solens UV-stråler, og det er på den måde en stærkere behandling. Du kan også vælge ud fra et større farvespektrum, hvor den rene oliemaling typisk er i brune nuancer og bliver mærkere med tiden.

Lasurmaling kræver en årlig afvaskning med et algemiddel, så bevares kuløren smukkest. Midlet må ikke indeholde blegemidler.