Mat, mellemglans eller højglans?

Nogle gange kan det være svært at bestemme sig for, hvilken glans, malingen skal have, når man står og skal vælge maling til vægge eller træværk i hjemmet. Vil man have højglans på vægge og paneler, eller skal det være mere traditionelt halvmat eller mat maling?

Vaskbart eller ej?

Tidligere var vægge i køkken, bryggers og bad næsten altid malet med en maling, ofte oliemaling, med høj glans. Forklaringen på det var enkel nok, for den blanke overflade var ret slidstærk og kunne vaskes af, når menuen stod på hovedrengøring i husholdningen.

I dag kan man få plastmalinger med en stor slidstyrke, også selv om malingen ikke fremstår helt blank. Mange foretrækker et mere mat look på væggene og vælger derfor denne løsning.

Forbered malerarbejdet

Uanset hvilken glans, du vælger til dine vægge, er det vigtigt, at du gør et godt forarbejde. Overfladerne skal vaskes grundigt med en special rengøringsmiddel, som fjerner fedt og andet genstridigt snavs, således at den efterfølgende maling binder godt på underlaget.

Jo blankere maling, du vælger at male med, desto vigtigere er det også, at underlaget gøres helt jævnt og plant. Ujævnheder og sømhuller, der ikke er spartlet ordentligt, ses tydeligere på en blank væg end på en mat.

Smag og behag

Om du og familien foretrækker jeres vægge matte eller hel- eller halvblanke, er i høj grad en smagssag, og også et spørgsmål om sædvane og modeluner. Tidligere var mange vægge malet med en højglansmaling, så de, som nævnt ovenfør, kunne holde til en grundig afvaskning med jævne mellemrum. Det havde især betydning i køkkener, hvor afdunstninger fra gas eller brændekomfurer satte deres aftryk på de forskellige overflader, men i dag, hvor vi som oftest har elkomfurer i køkkenet, betyder dette ikke så meget mere. Derfor maler man i dag også i køkkenet med mere matte malinger, som ofte giver et roligere udtryk i rummet.