Man skal spartle før man maler

Mange vægge bygges op med gipsplader, som er et let, hurtigt og nemt materiale at arbejde med. Og når gipsvæggen så er sat op, skal den males – og her er det vigtigt at gøre et stykke forarbejde: Nemlig at spartle væggen rigtigt. Så bliver resultatet flot, ensartet og uden ujævnheder. Laver du derimod ikke spartlearbejdet rigtigt, vil du ikke få det ønskede resultat.

Uanset om du vil male direkte på gipspladerne, eller sætter væv eller tapet op, er spartel-forarbejdet vigtigt.

Skær til og fyld ud

En gipsvæg monteres med skruer, og det er vigtigt, at du forud for malingen sørger for, at alle skruer er skruet ned under overfladeniveau, og at alle skruehuller efterfølgende er spartles grundigt ud.

Ofte vil en væg også indeholde flere gipsplader, der støder op imod hinanden. Hvis det er tilfældet, skal du skære en skrå kant på begge pladerne, sådan at der kommer en V-formet kile i overfladen mellem de to plader af gips. Denne kile – der også kaldes en nedfasning – skal du så også spartle ud, og når spartelmassen er tør, slibes det overskydende materiale af, og der monteres en speciel papirstrimmel, som sikrer din en helt glat sammenføjning, som ikke senere vil danne revner.

Brug to spartler

Når du spartler en gipsvæg, er det en god idé at bruge to spartler, en brede og en smallere. Den smallere bruger du til at spartle væggen med, og den brede bruger du til et lille “lager” af spartelmasse, som du kan tage fra og over på den smallere spartel. Så bliver dit arbejde meget mere effektivt, end hvis du hele tiden skal dyppe din arbejdsspartel i spanden med spartelmasse – du sparer en masse bevægelser.

Mange er lidt bange for som gør-det-selv-folk at begynde med at spartle en gipsvæg, men det er nu slet ikke så svært, når du følger disse enkle råd.

God fornøjelse med arbejdet!